nieuwjaar
Het Chinese nieuwjaar wordt natuurlijk over de hele wereld gevierd, niet alleen binnen de expat Chinese gemeenschappen, maar ook binnen andere. Op de Philipijnen valt die nieuwjaarsviering samen met de “2014 World Interfaith Harmony Week”. De
boeddhistische component bestond uit een nachtlange recitatiesessie in een van de tempels in de hoofdstad.
Dergelijke nachtelijke evenementen zijn in zuidoostaziatische gemeenschappen bekend als “all-night paritta”, en als “all-night pattipatti” (meditatie), tijdens volle maan, wanneer de deelnemer niet struikelt over ieder steentje op de weg naar de plek waar het evenement plaatsvindt.
In Cambodja en omstreken wordt het Chinese nieuwjaar liever “voorjaarsfestival” genoemd, dit jaar, net als elders, op 31 januari 2014. Zo heeft Cambodja inmiddels 3 nieuwjaren: het universele nieuwjaar (op 31 dec./1 jan.), het Chinese nieuwjaar, en het Khmer Nieuwjaar (13 april 2014).

Zuid-Korea is afscheid aan het nemen van de grauwe buurten waar Oost-Azië zo bekend om staat. In een recent artikel in de Chosun Ilbo zien we hoe de stad Changwon een kleurtje aan het krijgen is. Inderdaad begint de victorie in het uitgaanscentrum, maar ongetwijfeld zal de trend zich verder voortzetten.

jeoson1
Het artikel dat de Joong Ang Daily op 27 januari 2014 online bracht over antiquair Hong Ki-dae heeft niet direct iets te maken met boeddhisme, alhoewel de stukken die door de nu 92-jarige Hong’s handen zijn gegaan niet zouden zijn geworden wat ze nu zijn ware de leer van de boeddhas niet op de achtergrond aanwezig geweest.
Vanuit zijn winkel in Insa-dong, de bekendste buurt van Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea heeft Hong nu een boek geproduceerd over aardewerk en porselein, de kunstvorm die hij het best kent. Het boek is getiteld “Eighty Years with White Porcelain from Joseon Dynasty.” De periode liep van 1392 tot 1910.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s