Van 14 maart tot en met 22 juni heeft het Siebold-huis in Leiden een tentoonstelling met werken van Sekimiro Ishi. Niet dat de tentoonstelling in zich iets directs met het boeddhisme te maken heeft, maar het is toch een aardige inkijk in de nationale cultuur van Japan. (www.sieboldhuis.org/) en (www.sekimori-ishi-modern.com/)

 

Begin februari werd de aandacht gevestigd op een webpagina van Eco Sapiens  waar een paar vragen werden gesteld over bamboe, en of het gebruik ervan wel zo ecologisch verantwoord is.
Bamboe komt in ca 80 hoofdsoorten en meer dan 1300 ondersoorten. Bamboe absorbeert CO2 beter dan een aantal andere houtsoorten en stoot 30% meer zuurstof af dan bomen. Gewoon laten staan van bamboe, en het niet kappen lijkt dan ook een aardige gedachte. Niettemin is bamboe op dit moment zo gewild dat ook hier sprake is van ontbossing.
Er wordt volop geëxperimenteerd met bamboe als textiel. Die productie is echter in ecologisch opzicht niet meer verantwoord dan de productie van andere textielen, en in dat opzicht is een bamboe-kledingstukje dan ook niet echt “groen”.
Afbeelding
Aan het Eco Sapiens-artikel kan toegevoegd worden dat we in de aziatische vegetarische keuken regelmatig gebruik maken van bamboescheuten. In de landelijk gelegen tempel betekent dit dat de kok naar buiten loopt en een paar scheuten los snijdt die naast de hoofdstam uit de grond komen. Bij die vorm van oogsten van bamboe is daarom echt geen sprake van ontbossing, eerder van uitdunnen. We moeten nu ook weer geen problemen maken waar ze niet zijn.

(www.eco-sapiens.com/dossier-146-Le-bambou-_-solution-ecologique-ou-arnaque-industrielle_.html) en (www.buddha-dharma.eu/vegetarisme.html)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s