Cartier-Bresson en de Gunung Kanthan

In het Centre Pompidou in Parijs is tien jaar na zijn overlijden een terugblik georganiseerd op het werk van fotograaf Henri Cartier-Bresson.
Cartier-Bresson kwam tijdens zijn leven op de weg van het boeddhisme, maar is daar altijd discreet over gebleven. Pas rond 1970, schrijft La Republique des Pyrenees, werd hij daar redelijk open over, en maakte meer werk met een wat contemplatief karakter.
(http://www.larepubliquedespyrenees.fr/2014/02/10/henri-cartier-bresson-dans-toute-son-ampleur-au-centre-pompidou,1178784.php)

Tan Cheng Li en Isabelle Lai schreven voor The Star van 8 februari 2014 een artikel over een in principe ongerept bosgebied, de Gunung Kanthan in de buurt van de stad Ipoh in Maleisië, in de deelstaat Perak. Mijnbouw-ondernemingen hebben er een oogje op laten vallen en natuurbeschermers doen er alles aan om het gebied als ongerept natuurgebied te behouden. Op de Gunung Kanthan hebben botanisten nu twee voorheen onbekende plantensoorten ontdekt, en een gekko-soort die ook nog niet eerder beschreven werd.
Afbeelding
Ze vonden het minuscule ‘Gymnostachyum nov.’ met glanzend groen blad en paarse bloemetjes (foto boven), en een nog onbekende ondersoort van de Dipterocarpaceae-boom die de naam ‘Vatica nov.’ heeft gekregen.
De “nieuwe” gekko is een ondersoort met kromme tenen. Hij gaat nu als ‘Cyrtodactylus guakanthanensis‘ door het leven. (foto onder)

Afbeelding
Daarentegen is een ondersoort van het Kaapse viooltje, de ‘Paraboea vulpina‘ van de Gunung Kanthan verdwenen (foto onder).
Afbeelding
Er zijn op deze Gunung (berg) een paar daoïstische tempels en een boeddhistische. Maar naast, of liever, ver van die toeristen-attracties zijn de relatief koele kalksteengrotten een geliefd woonoord van theravada “tudong” (Pali: dutánga) monniken, dat wil zeggen, monniken die hun leven totaal besteden aan de meditatieve praktijk. We vinden geen online fotos, niemand zal u de weg wijzen, en de Perak deelstaatregering probeert het aantal grotbewoners beperkt te houden.

Ecologisch gezien zijn overigens ook hier wel een paar zorgen op zijn plaats. Trekkend door de heuvels op het eiland  Pulau Pinang, eveneens behorend tot de staat Perak, merkte een bhikkhuni (vrouwelijke moniaal) jaren geleden eens op dat nu ook daar mos op de stenen en gewassen was gaan groeien, hetgeen een teken van toenemende luchtvervuiling is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s