Natuurlijke tuinen

In zijn Religious Attitudes of Japanese Men (1968) citeert Fernando M. Basabe (p.83) de auteur Kamei Katsuichiro wanneer deze spreekt over de relatie tussen de mens en de natuur.
Daarin worden de termen tai-shizen en soku-shizen gebruikt. Tai-shizen staat voor de “gepassioneerde wil en activiteit in een uitdagen van de natuur, om die natuur te veranderen, om het zich zodoende eigen te maken.”
Soku-shizen wordt uitgelegd als “de geestesinstelling die streeft naar innerlijke vrede, en wel door het contempleren op de natuur, door zichzelf te laten opnemen door de natuur, door er zo diep mogelijk in te duiken.”

Er wordt dan gezegd dat tai-shizen de houding van de westerse mens is, en soku-shizen behoort de Japanse mens toe. Dus ter illlustratie: de westerse mens zou een siertuin aanleggen om aan zijn eigen verwachtingen en schoonheidsidealen te voldoen, en de Japanner legt een tuin aan die een afschaduwing of een imitatie van de natuurlijke omgeving is of moet zijn (foto onder).

Rinshunkaku
Is die laatste opvatting, die over soku-shizen, het kopietje van de natuurlijke natuur, wel in in overeenstemming met de er onder veronderstelde filosofie? Gezegd moet toch worden dat er geen “gemaakter” tuinen zijn dan de Japanse, en dat ze toch ook heel erg voldoen aan het tai-shizen ideaal: van een grindpad wordt ook het laatste afgevallen blaadje verwijderd, voorafgaand aan de thee-ceremonie wordt het tuintje naast het toegangspad een beetje nat gemaakt zodat het lijkt alsof het pas geregend heeft. En wanneer we kijken naar deze bovenstaande foto dan zien we een prachtig “natuurlijk” talud met keurig kleingehouden heesters. Maar houden we dit talud tegen het ideaal van soku-shizen, van een kopietje van de natuurlijke omgeving, dan moeten we toch ook vaststellen dat deze heestertjes nooit zo, nooit daar, van nature zouden voorkomen. Deze gekopieerde natuur, hoe mooi ook, is heel erg tai-shizen, en de westerse wilde tuin — waarvan er in de 60-er, 70-er jaren veel meer waren dan begin 21ste eeuw — zijn heel erg soku-shizen. Frankrijk en Nederland zijn hierin de voorlopers geweest (foto onder).
tuin-van-galerie-waterloo_01

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s