Rivier van stenen
yoko ono river bed bilbo guggenheim 13 maart

Yoko Ono had binnen de hallen van het Guggenheim Museum in Bilbao een “River Bed” gemaakt, als installatie, als kunst, zo rond de tweede week van maart 2014.
Dat “River Bed”, de droge rivier, heeft ze overgenomen uit het Chinese, en misschien ook wel het Japanse tuinieren. Het is in ieder geval een thema uit de traditionele Chinese tuinarchitectuur.
In mijn wijdingstempel was er ook zo eentje, met een traditioneel bruggetje erover, maar die kwam vol te staan met een soort kweek — als je er aan de ene kant van de tuin aan trekt, dan beweegt het aan de andere.
Zo’n tuin moet ook een mini-rivier met stromend water hebben, met visjes die over een trapsgewijze waterloop van boven naar beneden kunnen springen en terug.

dryriver

Er is weinig anders over te melden behalve dat de tuinier de natuur wil nabootsen. Niet zomaar een stukje natuur, maar even alles, ook met bergen, bij voorkeur gemaakt van rotsblokjes met van die gaten er in waar varens doorheen kunnen piepen. Die rotsblokjes waren in de tuin des keizers halfedelstenen, hoe groter en duurder hoe mooier. Hij liet er zich bij afbeelden, al dan niet op rolschilderingen.
Voor zo’n tuin heb je wat ruimte nodig, maar dan wordt het ook wat, als het meezit.

Heeft Yoko kunst gemaakt, of heeft ze alleen het herinneringsluik opengezet?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s