Quanyin, Himalaya-nomaden en muntgeld

Met het publiceren van deze afbeeldingen is maar een paar weekjes gewacht tot de Tefaf-verkooptentoonstelling in maart, en een paar veilingen ook in die maand achter de rug waren. Dat naar aanleiding van een eerder stukje op de http://www.buddha-dharma.eu pagina waar werd gesproken over de vondst van een Srilankaanse “moonstone” die ter veiling werd aangeboden. De prijs van het item schoot als gevolg door het dak. Dat willen we niet nog eens zien gebeuren, de spullen zijn so-wie-so al veel en veel te duur. Respectievelijk, de koper raakt ze nooit meer kwijt voor de prijs die hij er in de afgelopen paar jaar voor heeft neegeteld.

hong kong poly

In Hong Kong, bij Poly Auction, werd op 13 maart 2014 een bodhisattva-beeld geveild. Xinhua persdienst had het over boeddhabeeld, ver achter zijnd op het schema van bijspijkeren van kennis over het boeddhisme en deszelfs iconografie. Maar allà, niet op alle slakken zout leggen.
Het beeld stelt Avalokiteshvara of, in ’t Chinees, Guanyin voor.
De fles met het levenselixer dat dit beeld tussen de handen hield is inmiddels verdwenen. Die afbeelding met dat levenselixer geeft aan dat het beeld uit Zuid-China afkomstig moet zijn.

chen yifei 1946-2005 morning prayer 1996 sotheby maart 2014
Bij Sotheby’s ging een schilderij van Chen Yifei van de hand. Chen Yifei leefde tussen 1946 en 2005. Dit specifieke schilderij, dat “Morning Prayer” heet maakte hij in 1996. Hij beeldde Tibetanen, althans Himalaya-nomaden af.

ordos coins
Niet specifiek boeddhistisch was een verzameling van niet minder dan 1,4 miljoen munten die in de stad Ordos in Binnen-Mongolië werden gevonden. Ze stammen uit de “Westelijke Han-dynastie (206 vC – 24 nC).
De vondst helpt ons het idee te relativeren dat munten per definitie rond zijn. Touwtje d’r door en in de zadeltas van je kameel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s