150514
Kalligrafie is in China nog springlevend.
We zien hoe in parken in Chinese steden heren (nooit dames) op de grond spreuken, mooie karakters, of verzen tekenen met in water gedrenkte doeken die om een stok zijn geboden, of gewoon met een stok in het zand. Het in tempels kalligraferen, als een middel om de geest gebonden te houden op iets goeds — de tekst danwel de concentratie an sich is misschien wat weggezakt. Nu is ook de Shaolin-tempel in de Henan-provincie van China ingesprongen op de hernieuwde belangstelling voor het kalligraferen als vorm van mentaal cultiveren. Op 13 april werd bekendgemaakt dat 10.000 liefhebbers van kalligrafie waren uitgenodigd om voorbeelden van manuscripten te komen kopiëren.

De deelnemers konden werken aan de hand van “minstens 1000 jaar oude”, zorgvuldig bewaarde manuscripten die de tempel in 52 ladekasten heeft opgeborgen. Wie mee wilde doen moest wel eerst per email een proeve van bekwaamheid insturen. Gevraagd werd een gekalligrafeerde versie van de Hart soetra in te zenden (de Hart soetra, want het is de leerrede, en niet het leerrede).
In dit huis staat de Hart soetra gekopieerd op een belletje van 3 cm in doorsnee en 4 cm hoog.

calligraphy
Een dag later toonde het National Palace Museum in Taipei, Taiwan een foto van een kastje waarin kalligrafiebenodigdheden worden opgeborgen. Dit ter gelegenheid van een tentoonstelling die afloopt op 25 juli 2014. De tentoonstelling toont de verschillende stijlen van kalligraferen zoals de Shanghai-school, de Lingnan-school en de Stele-school.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s