090714

Maleisië heeft Jimi Hendrix’ Axis: Bold as Love in de ban gedaan. Niet dat de muziek des duivels is, maar het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gehandeld op een klacht aangaande een platenhoes, respectievelijk een poster van die hoes. De figuren op de cover van Jimi’s plaat lijken te veel op de hindugod Vishnu, zo werd geoordeeld. Dat is beledigend aan het adres van het hinduïsme. De plaat werd opgenomen in december 1967.
Goed kijkend kom je als eerste Ganesha tegen, en dan Krishna, en dan Vishnu en Brahma, en de 7-hoofdige naga of slang, en vooral een driehoofdige Jimi met veel armen en handen die religieuze voorwerpen vasthouden. Daar is zijn portret over een afbeelding van de Trimurti avatar gefotosjopt.
Vooral dit wekte ergernis op bij bezoekers van een in maart gehouden boekenmarkt waar een poster te zien was van deze platenhoes.
Officieel bezwaar werd gemaakt door de Penang Hindu Association. Een site met de naam Fz liet weten dat de Association excuses had geëist van de boekhandelaar die deze poster had laten drukken. Andere media berichtten dat de boekhandelaar dat ook inderdaad gedaan heeft.

Hinduïsme was in, in de tijd waarin de plaat gemaakt werd. We vinden online helemaal niets over Jimi Hendrix en een eventuele relatie met het hinduïsme. John Faralaco schrijft in 2010 dat Jimi zelfs een “breaker of idols” was. Aangenomen mag worden dat de platenmaatschappij in 1967 de heersende trend volgde waarin de flower-powerkinderen en andere hippies hevig geïnteresseerd waren in het hinduïsme. In de Baltimore Brew schrijft Bob Hieronimus op 5 maart 2012 zijn herinneringen aan Jimi Hendrix op. “Pabs” heeft dan “a few thoughts“: Waarom heeft “Axis Bold as Love” een hindu-godheid op de hoes?
Antwoord: Jimi was een beetje aan het peinzen geslagen over zijn Indian (meaning Native American) heritage. En toen moet de platenmaatschappij “Indian” (Amerindiaans) hebben aangezien voor “Indiaas”. Zodoende.

De Beatles reisden het jaar daarop, in februari, naar Rishikesh in India waar ze bij de Maharishi yogi aan transcendente meditatie gingen doen. Alleen hebben de Beatles nooit een platenhoes laten drukken waarop ze zelf als hindugod voorkwamen. We hebben wel fotos van jonge baardmansen in lange gewaden, maar dat heeft niet lang geduurd.

Niet zo lang geleden werd een documentaire uitgebracht over het leven van George Harrison waarin zijn weduwe vertelde over zijn betrokkenheid bij het hinduïsme; hij werd, na zijn verblijf in Rishikesh, erg geïnspireerd door de devotionele muziek van Ravi Shankar. Patti vertelde hoe George bereid was om aan het eind van zijn leven het vierde stadium van een gelovig hindu in te gaan door afstand van alles te doen in een uitsluitend cultiveren wat er in dat stadium gecultiveerd wordt door de asceet die de wereld de rug toekeert. (Hij deed het niet, hoor; hij bleef gewoon tuinieren). Patti vertelde dat niettemin bij zijn overlijden de stervenskamer vol van licht was. Daarmee bedoelde ze dat George toch het doel had bereikt. Patti lijkt in Londen, in kringen van kunstenaars, gelijkgestemden te hebben gevonden. Over een dame, een schilder, is eveneens een documentaire gemaakt; ze lijkt met nog een aantal vrienden saivist te zijn geworden, en liet in deze documentaire weten hoe haar ex-echtgenoot, hoewel nog jong, haar verliet om “de bergen in te gaan”. “De bergen in gaan” betekent in deze context het leven aanvangen van een asceet die in het vierde stadium van een gelovig hindu in de besneeuwde bergen blijft tot hij al cultiverend omvalt, c.q. tot de gezuiverde ziel zich losmaakt van het stoffelijke omhulsel. Dat doet bijna niemand — Boeddha, volgens een van de vroegere soetras, plaagt er een van zijn gesprekspartners een beetje mee — maar het is een ideaal waarover gesproken wordt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s