Nieuw ontwerp Tadao Ando

ando

Het blad Weltkunst, de juni 2014-uitgave, liet op pag. 86 een foto zien van een museumhal in het Amerikaanse Williamstown. De hal die tot het Sterling and Francine Clark Art Institute behoort herbergt werken uit het impressionisme. De door Tadao Ando ontworpen hal, hier bij avond te zien, ziet er zo van een afstandje tegelijkertijd spectaculair en transparant uit.

Leken zouden zich misschien niet aan bespiegelingen over architectuur moeten wagen, maar omdat wij er naar moeten kijken, er in moeten wonen, en er gebruik van moeten maken, mogen we er ook opvattingen over hebben, of we d’r wat aan vinden of niet.

hompukuji

Er wordt hier niet gezegd dat Tadao Ando een boeddhist is — geen idee, het schilderwerk in de door hem ontworpen tempel de Hompuku-ji lijkt wat te oranje om niet door het shinto beïnvloed te zijn geweest.

komyoji

Maar dan gebruikt hij in een nieuwe hal van de Komyo-ji, ook een Japans-boeddhistische tempel, weer onbewerkt en vergrijzend hout. Het oranjerood van de Hompuku-ji kan er gekomen zijn op verzoek van de opdrachtgever.

zaha hadid

En hoewel ik nogal onder de indruk ben van Zaha Hadid’s volumes en onverschrokken lijnen — zelden een rechte lijn, bijna altijd gebogen — is er toch geen groter verschil mogelijk tussen Ando en Hadid. Wil de eerste kennelijk dat je door, onder, en over zijn bouwwerk heen kan kijken naar het water, naar de mensen, naar de bomen, eist Zaha een waardering van de harde materialen waar haar gebouwen uit zijn opgetrokken, en waar de omgeving mee is geplaveid.
Beide opvattingen zijn zeer te waarderen, maar we moeten toch maar niet in een straat terechtkomen waar Zaha’s en Tadao’s werk naast elkaar staan; ze heffen elkaar zelfs niet op. Ze vertegenwoordigen ieder een heel verschillende manier van naar de wereld kijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s