lee

PANSORI-MEESTER OVERLEDEN

Pansori is een traditionele muziekvorm in Korea. Voor een deel, zo zeggen informanten, bestaat het uit een vast onderdeel, dat wil zeggen, de gezongen tekst, en voor een ander deel wordt die tekst ondersteund en begeleid door geïmproviseerde muziek op een snaar-instrument, en/of een fluit, en altijd door een trommel. Wie het geluk heeft in de oude wijk van Seoul naar een traditioneel theehuis gebracht te worden hoort daar vaak pansori-opnamen. Het is een ingehouden en toch zeer gepassioneerde muziek, en dat komt stelletjes goed uit: onder de klanken van pansori zitten verliefde jongens en meisjes elkaar diep in de ogen te kijken — maar kussen is in dergelijke gelegenheden toch nog steeds een no-no.

De Korea Times bracht op 3 juli het bericht dat de pansori-meester Lee Eun-gwan op 97-jarige leeftijd was overleden. Hoe traditioneel Korea nog is zien we wanneer het bericht laat weten dat hij “een vader van dochters en 1 zoon is”. Met andere woorden, hoeveel dochters, ach, leuk, maar hoeveel zonen, dat moeten we even weten.

Lee Eun-gwan was een beroemdheid en authoriteit in zijn genre, maar vreemd genoeg vinden we online en op Youtube allerlei voorbeelden van pansori, maar niets van Lee zelf. Niettemin was hij de componist van heel beroemde volksliederen. In de zestiger jaren introduceerde hij het “Taepyeongga” en “Noraegarak”, allebei pansori naar hun genre.

Het beroemdst werd hij nog met het echt wel aanstekelijke volkslied Arirang waarvan we verschillende online uitvoeringen tegenkomen.

Of Lee Eun-gwan een levensovertuiging aanhield, en welke dan, is niet bekend. Maar het feit dat hij zijn liederen liet uitgeven onder de naam Kinnara, de naam van een mythologische muzikant uit het traditionele boeddhisme en het hinduïsme (maar het hinduïsme leeft niet of amper in Korea), laat vermoeden dat hij boeddhist was. Toch was zijn uitvaart heel denominatieloos, om het zo te stellen. Op die manier behoeft geen enkele bevolkingsgroep zich buitengesloten te voelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s