BHOTI EN URDU-KALLIGRAFIE

De Indian Express had op 12 augustus 2014 een artikel over twee soorten kalligrafie. De ene wordt door Jamyang Dorjee Chakrishar uit Sikkim vormgegeven met Tibetaans schrift in het Bhoti, een van de talen van India.
kalligrafie
De andere is het werk van Anis Siddiqui die, ook al heeft hij ook de Tibetaanse vorm van kalligraferen bestudeerd in het Arabisch schrift werkt. In dat werk maakt hij onderandere gebruik van de verzen van urdu-dichter Mirza Ghalib (1797-1869). Het urdu is een van de talen van India, voornamelijk gehanteerd door de moslim-bevolking van dat land.
kalligrafie2
In 2010, zo zegt de Indian Express, kalligrafeerde Jamyang Dorjee de langste rolschildering. Hij gebruikte daarvoor Tibetaans lokta-papier van iets meer dan 16 meter lang, en penseelde er 65.000 Tibetaanse karakters op. Sprekend met RFA beschreef hij zijn scroll met: “These are prayers written by 32 great spiritual masters.” Een foto van de scroll, de meester en zijn staf verscheen op de RFA-webpagina (http://www.rfa.org/english/news/tibet/scroll-08252010121544.html)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s