kosal
Kosal Khiev

De tentoonstelling met schilderwerken van Kosal Khiev in het Meta House, het Duits-Cambodjaanse cultureel centrum in Phnom Penh, Cambodja zou op 5 augustus zijn afgelopen, maar uit het eind van het verhaal in de Phnom Penh Post van 21 augustus zouden we ook kunnen afleiden dat die tentoonstelling pas dan begon.
Wanneer we online gaan zoeken naar wat Kosal Khiev nu maakt komen we eigenlijk alleen maar een zeer zwaar betatoeëerd jong mens tegen. En wanneer we op het werk stuiten dat hij maakt, dan zien we dat het bijna, of helemaal, ontwerpen voor behoorlijk grote tatoeages zouden kunnen zijn, en meestal van dieren, hier van een olifant.
Kosal Khiev vraagt zich dan ook af waar de scheidslijn tussen het mensen- en het dierenbestaan loopt. Zo’n vraag mag je stellen vanuit de boeddhistische filosofie omdat ook in de canon, althans in de vroege, die scheidslijn als zeer vaag wordt omschreven, althans wanneer het gaat om wedergeboorte of hermaterialisering.
Kosal Khiev werd in een Thais vluchtelingenkamp geboren, emigreerde naar de VS, en het krantenbericht zegt dat hij van daaruit werd “gedeporteerd” naar Cambodja. Op dat moment was hij 30 en had 10 jaar van zijn leven in de gevangenis doorgebracht. In de nor begon hij gedichten te schrijven en kwam in contact met de schone kunsten. Hij lijkt nu zijn draai als volwaardig kunstenaar te hebben gevonden, maar van de yakuza-achtige tatoeages komt hij voorlopig niet meer af.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s