JAPAN, KOREA, CAMBODJA
NIEUWE TRADITIONELE MUZIEK

Zowel in Japan als in Korea zijn er inspanningen die de klassieke muziek en dans van het land in een modern jasje willen steken, en dat eigenlijk al sinds de late Meiji-periode voor wat Japan betreft.
In Japan barstte in de laatste week van augustus, begin september het harajuku-festival los, met een hoop genki, energie, schreef een van de nationale kranten. Yosakoi-dansers brachten nieuwe choreografieën, maar deden ook de meer traditionele nagashi odori, een soort dansparade door de straten.

181014
In Zuid-Korea wordt het klassieke gugak in een nieuw jasje gestoken schreef de Korea Herald van 2 september.
Om die vernieuwing een duwtje te geven gaven leden van het “National Gugak Center” op 12 september een concert waarbij het orkest werd opgesplitst in 5 groepjes die ieder op een andere manier, maar wel met traditionele instrumenten, voorbeelden gaven van hoe bijvoorbeeld het Yeongsan Heosang (of Hoesang) in een nieuw arrangement zou kunnen klinken.

De laatste dag van juli werden in Cambodja’s hoofdstad de winnaars en/of winnaressen bekendgemaakt van een internationale muziek- en zangwedstrijd die een “promotie van oude tradities” voorstond met medeneming van “muzikale innovatie”. Zo bracht de Phnom Penh Post het nieuws. De “Khmer-identiteit” moest er ook een duwtje mee in de rug krijgen.
De categorieën waarin om de eerste prijs werd gestreden waren mohori (zowel gezongen als een vorm van gamelan), yike (gezongen en/of gedanst drama), smot (muzikale poezie) en hedendaagse muziek (bijvoorbeeld) — niet vergeten dat de koning een danser van opleiding is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s