Toronto, Aga Khan museum

aga-1
In Toronto heeft de Ismaili-moslim denominatie de Aga Khan Foundation een mooi museum geopend waarin de islamitische kunst een waardige plek heeft gekregen. Dat meldde Art Daily.
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met de Aga Khan-traditie was in Krasnapolsky, Amsterdam, waar vanaf 1964 een 10-15 jaar een jaarlijks “geestelijk reveil” werd georganiseerd. Veel te jong om ook maar een klap verstand te hebben van de inhoudelijkheid van hun boodschap was hier in ieder geval een stroming die opviel door waardigheid, vriendelijkheid, tolerantie, en, dat nam ik dan maar aan, deskundigheid. Geen zweverds.
Oude liefde roest niet. Je hebt niets met de inhoudelijkheid van hun geloof, maar er valt mee samen te leven, en dat is op dag-dagelijks niveau toch belangrijk. Dat het de Ismaili-traditie blijkbaar goed gaat is daarom goed nieuws. Mochten ze toch in andere werelddelen ook nog wat meer aandacht krijgen.

261-nouvel-namoc
Een ontwerp is gepresenteerd voor een nieuw “mega-museum” in Beijing. Dat meldde de Art Newspaper op 22 september.
Op de foto zien we hoe de buitenmuren zijn geconcipieerd als een als kantwerk geperforeerde facade waardoor het daglicht naar binnen valt. In die zin lijkt Jean Nouvel’s ontwerp geïnspireerd te zijn door Ai Weiwei’s vogelnestje, Fagushan’s nieuwe tempel, maar ook door de moorse bouwstijl, inclusief de stenen tralieramen in de harems van Rajasthan.
Het is ongetwijfeld moeilijk steeds maar oorspronkelijk te zijn — de eis vanuit de westerse cultuur. Het houdt misschien af en toe eens een keer op, totdat er nieuwe materialen en/of nieuw gereedschap wordt uitgevonden. Dan is het het materiaal of de techniek die oorspronkelijkheid aanjaagt, niet een innerlijke realisering of filosofie. De buitenkant is de binnenkant. Of anders gezegd, als de buitenkant er knap uitziet, hoef je aan de binnenkant geen aandacht meer te besteden; dat zit dan ook wel snor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s