Een korte uitzending via de Zwitserse tv was op 1 november gewijd aan het nieuwe “Musée d’ethnographie” in Genève. De ingebruikstelling van dit museum werd vanaf 31 oktober 2014 gevierd met een driedaags festival.
Re22
Een opvallend en prettig bericht was dat dit museum niet langer uitsluitend gewijd is aan andere dan nationale of Europese culturen — zoals het Quai Branly in Parijs of het Museum voor Volkenkunde in Leiden dat wel doen.

Het is wellicht, of hoogst waarschijnlijk te danken aan het “toontje lager!” van de beroemdste man die Genève ooit binnen de poorten heeft gehad dat Zwitserland de nederigheid heeft kunnen opbrengen zich naast “die culturen” te plaatsen om een eigen nationale etnografie te definiëren. Naast de Dogon-maskers de koeienbellen uit de Alpen.
Dat is een mooi begin. Nu eens kijken of Nederland in staat is de kraantjeskannen, de paeremessen, en de straat-, kerk-, en windorgels op te stellen naast de stukken uit de Andes, de hondenslee van de Sami, of de met stekelvarkenpennen versierde mocassins van de Assiniboines. Uiteindelijk zijn ze voor lieden van de andere kant van de wereld allemaal even apart, en soms zelfs vreemd.

De afbeelding is die van een masker uit Nieuw-Guinea, overigens.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s