Oskar Schlemmer

images
Nu er in Stuttgart een grote Oskar Schlemmer-tentoonstelling is ingericht, kunnen we even kijken naar wat de maker van die heerlijke triadische balletten had met het “Buddhismus”.
De entartete kunstenaar, naar de mening van het nazi-regime, streefde er in zijn schilderijen naar om lichaam en geest met elkaar te amalgameren, en het geest-lichaam-complex in betekenisvolle ontmoeting te zetten met de ruimte. Volgens Philosophia was Schlemmer er van overtuigd dat nirvana en ruimte als “nauw verwante concepten” gezien moeten worden. En ook al heeft geen van ons nirvana ooit ervaren, de meeste serieuze boeddhistische meitatoren, zij die niet uitsluitend uit zijn op het verwerken van leed of het uitrusten na gedaan werk, kennen de ervaring-achteraf van een oneindig ruimtelijke geestestoestand die er in diepe meditatie is. En uit die ervaring haalt Schlemmer zijn opvatting van (mentale) vrijheid.
In zijn dagboek schreef de recruut Schlemmer in 1915 over een ervaring van “buddhistische Ruhe”, boeddhistische rust temidden van een landschap in oorlog. Die rust heeft hem tot aan en in zijn dood in 1943 gedragen: “In der Ruhe der Meditation entdecken wir den Raum” (in de rust van de meditatie ontdekken we de ruimte).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s