Oskar Schlemmer

images
Nu er in Stuttgart een grote Oskar Schlemmer-tentoonstelling is ingericht, kunnen we even kijken naar wat de maker van die heerlijke triadische balletten had met het “Buddhismus”. De eerste opvoering vond plaats op 30 September 1922.
De entartete kunstenaar, naar de mening van het nazi-regime, streefde er in zijn schilderijen naar om lichaam en geest met elkaar te amalgameren, en het geest-lichaam-complex in betekenisvolle ontmoeting te zetten met de ruimte. Volgens Philosophia was Schlemmer er van overtuigd dat nirvana en ruimte als “nauw verwante concepten” gezien moeten worden. En ook al heeft geen van ons nirvana ooit ervaren, de meeste serieuze boeddhistische meitatoren, zij die niet uitsluitend uit zijn op het verwerken van leed of het uitrusten na gedaan werk, kennen de ervaring-achteraf van een oneindig ruimtelijke geestestoestand die er in diepe meditatie is. En uit die ervaring haalt Schlemmer zijn opvatting van (mentale) vrijheid.
In zijn dagboek schreef de recruut Schlemmer in 1915 over een ervaring van “buddhistische Ruhe”, boeddhistische rust temidden van een landschap in oorlog. Die rust heeft hem tot aan en in zijn dood in 1943 gedragen: “In der Ruhe der Meditation entdecken wir den Raum” (in de rust van de meditatie ontdekken we de ruimte).

Sophie Taeuber-1918

Dat gezegd zijnde was Sophie Taeuber-Arp (1889-1943) hem in 1918 voor toen ze voor het poppenspel Il ré cervo (König Hirsch) van Carlo Gozzi de figuren maakte met kubistische, of kubistisch aandoende figuren waar Schlemmer zijn inspiratie uit moet hebben gehaald. Zoals dat gaat was Sophie een soort alleskunner die zich niet monomaan op het kubisme richtte, en dus raakte zij als inspiratiebronvoor de triadische baletten in de vergetelheid.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s