Frankenthaler

Op 27 december 2011 overleed kunstenares Helen Frankenthaler in de plaats Darien, in Connecticut, VS. Geboren werd ze op 12 december 1928, in Manhattan.

En in 1953 stichtten Peter Matthiessen, zennist “in his own rights”, zeg maar, en Harold L. Humes en George Plimpton de Paris Review, een tijdschrift voor de schone kunsten, met name voor de literatuur.
Helen Frankenthaler zou er een omslag voor ontwerpen, maar het is helemaal niet zeker of het ook ooit als zodanig is gebruikt. We komen er vandaag kopieën van tegen bij handelaren van kunstposters — zie de afbeelding.
frankenthaler

Helen Frankenthaler was met een aantal kunstenaars geïnteresseerd in het zen van Matthiessen, Kerouac en anderen. Een van haar werken heet “Buddha’s Court”, uitgevoerd in een vijftal kleurstellingen, en onderling iets afwijkend in vorm, en een ander heeft de titel For Hiroshige. Maar wezenlijk door het boeddhisme geïnspireerd kon ook zij niet zijn, half-half op de hoogte als zij en haar tijdgenoten waren.
Haar sterke kleurenpalet en de niet al te kinderachtige vormentaal zou eerder beïnvloed zijn geweest door een schilder als Jackson Pollock, die beslist niet zen-geïnspireerd mag worden genoemd, maar waar zennisten van zijn tijd hun praktijkopvatting van spontaan handelen aan spiegelden — “spontaan” is eerder daoïstisch naar aard dan boeddhistisch, maar daar zit zen niet altijd mee.

Helen Frankenthaler wordt een “abstracte expressionist” genoemd, er moest bij haar en anderen die in dezelfde geest werkten toch nog altijd wel iets uit gehaald kunnen worden, een herinnering aan een golfslag, de tricolore van Frankrijk of nog weer een ander thema.

Er zijn een paar blogs aan het werk van Helen Frankenthaler gewijd, bijvoorbeeld the three tomatoes, maar ook het Beliot blog en het blog van de New York Times.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s