Islamitische kunsten

Bozar in Brussel, samen met het ministerie van cultuur in Mali en de Aga Khan Award for Architecture is er in geslaagd een tentoonstelling samen te stellen van manuscripten uit de
15de en 16de eeuw die in 2012 uit Timbuktu zijn gesmokkeld, veilig opgeborgen voor islamisten die zelf cultuurloos zijn opgegroeid en het dus anderen ook niet gunnen, een veelvoorkomend fenomeen. Het nieuws over deze tentoonstelling staat op deze pagina.

Dezelfde nieuwssite over de schone kunsten had op dezelfde dag een oproep aan vooral omringende landen van Syrië en Irak. Hen werd voorgehouden dat ze wellicht meer zouden kunnen doen om de diefstal en smokkel van antiquiteiten te voorkomen.
James McAndrew wees naar IS (daesh) dat de opbrengst van (onderandere) kunstdiefstal gebruikt in zijn poging een kalifaat te vestigen in de regio.
Moge er aan toegevoegd worden dat het daesh, vanachter een haag van gekgemaakte jongemannen, te doen is om het bezit van de olievelden, en dat niet geïnteresseerd is in het vestigen van welke interpretatie van de islam dan ook. Het zal niet lang duren voordat er interne schermutselingen om de macht en de olie-opbrengsten uitbreken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s