Boeddha’s voetafdruk

Kamol footprint
Asian Correspondent (Asia News) van 16 januari meldde dat de Thaise kunstenaar Tassa-nan-chalee Kamol uitgekozen is om zijn land te vertegenwoordigen op de komende Biënale van Venetië.
Natuurlijk was er wat protest: waarom Kamol, en niet een ander. En natuurlijk was er geklaag dat de moderne kunsten van het land niet genoeg aandacht krijgt in het land zelf. Maar dat hoor je overal, dat hoort er bij.

Kamol voelt zich geïnspireerd door het boeddhisme, wordt allerwegen gezegd. Maar ook daar mogen we wel een vergelijking maken: Brueghel voelde zich geïnspireerd door het christendom. Waarom, omdat hij niet anders wist dan dat religie christendom is/was.

In een artikel op L.A. Art Core wordt opgemerkt dat de “eenvoudige voetafdruk” die Kamol op een mooie manier heeft uitgebeeld de “original iconographic representation” (de oorspronkelijke iconografische representatie) van Boeddha” was. Ook, ja. Maar vooral werd Boeddha aanvankelijk gerepresenteerd door “the simple tree” (eenvoudige boom waaronder hij Ontwaakte) en de “the simple empty throne” (eenvoudige lege troon van waaraf hij predikte — in feite 8 handjes zacht gras).

Vergelijken we nu even het werk van Kamol, althans waar het naar het boeddhisme verwijst, en dat van Helen Frankenthaler, dan zien we toch hoe de een er wat losser in staat, zeg maar, dan de ander. Wanneer Frankenthaler “Buddha’s Court” schildert, dan is Boeddha een brede, lange kwaststrook, en is zijn “court“, gevolg, verbeeld door twee smallere, kortere kwaststroken. Klaar. De vraag is dan wat de insteek van Helen Frankenthaler was, experimenteerde ze met vormen en technieken, of was ze eventjes de zennist die ‘zie je Boeddha, kill hem’ = wees beter, versla hem.
Is eventjes de vraag. Die houding heeft de toch veel respectvoller Aziaat Kamol Tassa-nan-chalee bepaald niet. Daar zien we toch ook een cultuurverschil, althans een cultuurverschil met Zuidoost-Azië.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s