De kroon

rama6
Op 3 maart maakte Art Daily bekend dat “Chinese kunstwerken van onschatbare waarde” waren ontvreemd uit het kasteel van Fontainebleau. Niettemin bevond zich onder die Chinese kunstvoorwerpen de niet-chinese kroon van de Thaise koning die door een ambassadeur naar Thailand mee terug naar huis was genomen als geschenk aan keizer Napoleon de Derde. Zo werd het gesteld, ook in de Art Newspaper, en ook in Shanghai Daily van 3 maart. De laatste krant had er een foto bij waarop alle relatiegeschenken die aan Napoleon-III waren overhandigd staan afgebeeld, van een chinees cloisonné-vat tot olifanten-slagtanden uit Siam/Thailand.

Onder de kop “Napoléon III ontvangt de Siamese ambassadeurs” laat l’Histoire par l’image weten dat Rama IV’s gezanten op 27 juni 1861 te Fontainebleau werden ontvangen. Er is dus geen sprake van een uit Siam/Thailand meegebrachte (gegapte) kroon, maar van een speciaal voor de ontvangst van Siamese gezanten gemaakt relatiegeschenk dat Rama VI noch zijn voorgangers zelf ooit op het hoofd gehad zal hebben. Niettemin is het natuurlijk jammer dat het foetsie is.

Alle bronnen citeren curator Jean-François Hébert over die kroon van de koning, en zo gaat dat met nieuws: als het maar vaak genoeg herhaald wordt legt een gewoon mens al gemakkelijk het hoofd in de schoot en denkt ‘het zal dan wel waar zijn’.
We zien ook een voorbeeld van inclusief denken, hetgeen een wereldwijd fenomeen is overigens: onze koningen dragen kronen, dus koningen op andere werelddelen dragen ook kronen, want als ze geen kronen zouden dragen dan waren het geen koningen.
Rama-VI gaf zijn eigen kroon niet aan de derde Napoleon; hij keek wel uit; daarmee zou hij het koninkrijk aan Frankrijk hebben overgedragen, en zoals we weten is Siam/Thailand nooit gekoloniseerd geweest.

Er is nog een eigenaardigheid aan van die kroontjes waarvan ook in andere landen voorbeelden te zien zijn, of ze nu uit Thailand komen of uit Holland: ze zijn zo klein, zegt de museum-bezoeker; die mensjes hadden hele kleine hoofdjes. Neen. Die mensjes maakten zo’n relatiegeschenkje met opzet klein opdat de ontvanger het niet op zijn hoofd kon zetten en dan denken dat hij nu koning X over land Y was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s