Adriaen Coorte

ac-aardbeien-in-een-aardewerken-kom-op-een-stenen-plint-rm

Toen in 2009 twee schilderijtjes van Adriaen Coorte (geboren ergens tussen 1659 en 1664) bij Sotheby’s van de hand werden gedaan werd daarover bericht in de Zeeuwse media. Een artikeltje van de hand van een schilderijenkenner werd geïllustreerd met het testje aardbeien dat in het Rijksmuseum bewaard wordt. Mijn opmerking aan het adres van de artikeltje-schrijver dat we hier, en overigens ook op andere aarbeienschilderijtjes van Adriaen te maken hebben met oneetbare, en ook langer houdbare bosaardbeitjes, en niet met de cultivars die we nu onder het kloddertje slagroom vandaan halen, mocht rekenen op een giechelig achgossie, het volk bemoeit zich er mee, maar toch leuk.

Op 13 maart 2015 verscheen in de Zeeuwse pers opnieuw een artikel over Adriaen en zijn aardbeitjes, nu van de hand van Jan van Damme, onder de titel “Puzzel van Coorte raakt compleet”, opnieuw na bekendwording van nog maar eens een veiling bij Sotheby’s, overigens van een werk uit 1704 dat niet eerder online werd geplaatst.
De tot zover opgeloste puzzel maakt van Adriaen Coorte de mogelijk gehandicapte zoon van een welgestelde familie uit Ijzendijke die naar Middelburg verhuisde, waarna Adriaen mogelijk in het huishouden van zijn broer in Vlissingen werd opgenomen, waar hij langs de bosrand aan de kust die bosaardbeitjes plukte — ook dat laatste is een aanname, de mijne, dus passend in de achgossie-categorie.

Het stuk blijkt deel te zijn geweest van de Weldon-collectie uit New York. Het zou een klein wonder zijn indien zich een Hollandse koper zou aandienen, nog afgezien van de vraag of het stukje dan in openbaar kunstbezit terecht zou komen, en op zaal zou komen, en wel in Zeeland.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s