Aardbeving Nepal

Eens in de 12 jaar wordt in Lalitpur, Nepal het wagenfestival gehouden (4de blokje).
Ekantipur bracht op 22 april, voor ons 23 april, de vooraankondiging van deze processie die de volgende dag plaatsvond. Op 25 april was er een ernstige aardbeving in Kathmandu waarbij meer dan 2000 mensen omkwamen en er enorme materiële schade te melden was, ook aan tempels, in het bijzonder op het Bhaktapur Durbar-plein en het Patan Durbar-plein. Het totale aantal slachtoffers in de hele aardbevingszone zou op 28 april al opgelopen zijn tot meer dan 4000.

310515

De eerste beelden, 2 – 3 seconden, lieten zien dat ook de  Boudhanath-stupa verderop in de vallei en het terrein er omheen ernstig beschadigd is. Het bericht in Phayul sprak nog over “ernstige barsten”, maar de later doorgezonden beelden lieten een veel grotere schade zien, hoewel de fameuze ogen op zich ongehavend bleven (foto onder). De BBC van 28 april toonde een aantal online fotos van de ravage. We zien op de foto hoe er rond Boudhanath puin wordt geruimd, met blote handen en wegslepen in een dekentje.

300515

De aardbeving begon in Sikkim waar het enkele aardverschuivingen veroorzaakte. Die waren in de drie dagen ervoor voorafgegaan door lichte aardbevingen waar weinig acht op werd geslagen; het gebeurt wel meer. Alle noordelijke staten van India werden getroffen door lichtere of zwaardere geschokken. Vanuit Shigatse in Tibet kwamen berichten over aardbevingschade, en in onderandere Bihar vielen doden. Jigme Ugen loadde een foto op met de tekst “Help Rebuild Nepal” en met doorklikken naar hulporganisaties die op het terrein bezig zijn. “Pray for Nepal” toonde een aantal foto-collages (zie fragment afbeelding boven).
India, dat een staande ploeg heeft die is gespecialiseerd in hulp bij rampen, zond nog op zaterdag manschappen die onder het puin en de tot gruis uiteengevallen ongebakken bouwstenen naar overlevenden gingen zoeken. Op zondag 26 april werden er nog naschokken gevoeld.

Een paar Tibetaans-boeddhistische stromingen die in Nepal, en met name in Kathmandu gevestigd zijn zonden hun eerste verslagen en oproepen tot hulp. De tempels waren leeggestroomd en de inwoners en supporters doen wat ze kunnen om te helpen.
Tezelfdertijd waren de crematie-plaatsen langs de rivier, waar de hindus afscheid nemen van hun overledenen, vol-continu in bedrijf. Er hoefde geen brandhout met karrevrachten aangevoerd te worden, de balken en planken van ingestorte huizen volstonden. En terwijl hier en daar nabestaanden met hun smart geen raad wisten, herhaalde een van de priesters de wijze woorden: we zijn hier maar op doorreis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s