Hiroshima en Nagasaki-herdenking

We zijn met z’n allen gewend geraakt aan schilderijen als Picasso’s Guernica, en aan de manshoge schilderijen van veldslagen uit het verleden die onze musea en vergaderzalen “sieren”. Niettemin viel een verhaal van Matthew Pennington in Japan Today van 15 juni een beetje rauw op het dak.
enhanced-buzz-28592-1300743263-0
Op 13 juni opende in het American University Museum in Washington de “Hiroshima-Nagasaki Atomic Bomb Exhibition”. Mogelijk zijn de verschillende fotos die vlak na het vallen van de atoombommen werden genomen al wijd en zijd de wereld overgegaan, maar diverse schilderijen over het thema zullen nu voor het eerst zijn samengevoegd.

En overigens is dit de eerste keer na 20 jaar dat Amerika zo’n tentoonstelling toont. Het land zelf heeft het gebruik van dit wapen afgezworen, maar het kan goed zijn dat men hiermee probeert andere landen die de A-bom nog hebben, of er een of meer willen maken, een impliciet bericht te sturen: doe het niet.

De afbeelding die hier getoond wordt is die van een schilderijtje van Horikoshi Susumu die in augustus 1945 zes jaar oud was. Het is een van de minder schrikwekkende afbeeldingen waarvan een aantal zijn samengevoegd op een internet-pagina die het werk laat zien van amateur-kunstenaars die in 1945 kind of dertig-minner waren.

Het bericht van Matthew is te vinden op http://www.japantoday.com/category/national/view/japanese-art-on-atomic-bombings-exhibited-in-washington

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s