Bladgoud

Een paar dagen nadat we een herhaling zagen van een documentaire over de productie van bladgoud in Myanmar/Birma — het dunste ter wereld — liet Rocket News 24 weten dat er nu ook een documentaire is over de productie van bladgoud in Japan, de kwaliteit waarmee de Kinkakuji in Kyoto bedekt is. In Birma is het een handmatig proces, Japan heeft het voor een deel geautomatiseerd. Het filmpje staat ook op Youtube.
kanazawa
Eigenlijk is het een promotje voor Kanazawa als centrum van bladgoud-productie.

Er zijn tijden geweest dat Nederland buiten zichzelf van verontwaardiging was: zulke arme landen en dan geld wegsmijten aan gouden pagodas. Vandaag heeft iedere zichzelf serieus nemende hobbywinkel pakjes bladgoud in voorraad waar vooral nutteloze voorwerpjes mee worden beplakt. ’t Kan verkeren.

Er is een maartje. Mocht u naar Azië gaan, en mocht u die monnik iets willen geven, dan moet u weten dat z/hij geen goud en zilver mag aannemen, als betaalmiddel. Doe het voor de zekerheid dus maar niet, ook al is het bedoeld voor het vergulden van dit of dat, dan voelt ook z/hij zich niet ongemakkelijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s