Ibiza

De gepensioneerde circus-directeur Guy Laliberté gaat Ibiza verder op de kunstzinnige kaart zetten, zo werd dit weekend van 1/2 augustus 2015 bekendgemaakt. Laliberté heeft met zijn Cirque du Soleil niet slecht geboerd en is nu in staat werken aan te kopen van kunstenaars die zich in de kijker hebben weten te werken. Zo bezit Guy nu Takashi Murakami’s “69 Arhats Beneath the Bodhi Tree” uit 2013, gemaakt na de Fukushima-ramp van 2011, en een van Murakami’s “Korin”. Die 69 arhats (de cijfercombinatie aanziend begrijp ik nu waarom Murakami de 6 en de 9 combineerde) stelt Guy tentoon in Lune Rouge, en die nog niet zo lang geleden aangekochte Korin in Art Projects Ibiza (zie foto).
korin

En ook valt Ibiza de eer te beurt te kunnen genieten van Murakami’s ovale boeddhahoofd — ovaal in de breedte genomen — die met de tanden. Hij maakt het beeld in soorten en maten, kennelijk als een thema waarop hij van tijd tot tijd voortborduurt. Heeft Murakami zich met die ovale vorm laten inspireren door de eivorm die Brancusi doorheen zijn kunstenaarsleven lijkt te hebben achtervolgd, en heeft hij – kakelbont als ’t bij hem zijn moet – er wat meer sjeu aan willen geven, zodat het wat meer in het oog springt?
brancusi

Een van Ibiza’s kunstpausen, Elena Ruiz Sastre, stelde zich de eerste dagen van augustus voor hoe een groep kunstenaars een reclamebord dat bedoeld is om langs de weg te staan zal omturnen in een poster die de Ibiza-kunstenshow moet aankondigen. Op die manier zullen ze dan laten zien dat “zelfs hedonisme tot kunst kan worden omgevormd”.
Dat zal niet moeilijk zijn, op Ibiza, waar al tientallen jaren verschillende groeperingen verschillende spirituele praktijken omvormen tot hulpmiddelen in een verhevigen van de hedonistische ervaring van het individu. Ze kunnen er wat van, daar.

Niettemin, wie de hitte in durft, zou deze zomer Ibiza kunnen aandoen om met onderandere Murakami’s werk in het echt kennis te maken.

Het is overigens interessant te zien hoe ook Guy Laliberté zich in officiële en inofficiële portretten laat zien met een mala om de pols, wel 3, of 4 malas. Daarmee lijkt hij te horen tot een subgroep van min of meer het boeddhisme wel prima vindende personen die zo’n mala, maar dan met 108 kralen, om de pols wikkelt, of wikkelde, zoals als de recentelijk opnieuw in een documentaire gepresenteerde Joan Baez, maar ook Max’ Erica. Grappig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s