(In)visible

Onder de titel “(In)visible” werd op 7 oktober door het Museum of Anthropology in Vancouver een tentoonstelling aangekondigd over de vele spirituele groeperingen en groeperinkjes die Taiwan rijk is. Die vaak hele kleine groepjes spelen voor wat betreft hun uiterlijke manifestatie leentjebuur bij de verschillende grote levensbeschouwingen. Een en ander wordt in Vancouver zichtbaar gemaakt door het werk van zeven hedendaagse kunstenaars van wie het werk mogelijk is gemaakt door “Spotlight Taiwan”.
161115
Een van die kunstenaars is Charwei Tsai van wie hier een beschreven lotusblad wordt getoond met, zegt het onderschrift, een lotus mantra.
De tentoonstelling zal overigens ook de al bekende volkskunst laten zien zoals het Atayal weven waarvan de overheidsinformatie ons laat weten dat de patronen als het ware berichten uitzenden naar de wereld om hen heen, inclusief naar de voorouders, de geesten en de goden.

Een ander voorbeeld van beschreven blad toont de Braziliaanse kunstenares Adriana Lehman die, zegt de zelfde bron als hierboven, voor het eerst een tentoonstelling heeft in Hong Kong, bij Lehmann Maupin.
maupin-1
Adriana gebruikt de inmiddels bekende gedroogde bodhi-bladen, het blad van de ficus religiosa waaronder Boeddha Ontwaakte. Onderaan het blaadje tekent ze een “lachende boeddha”, dus ze weet waar het blad voor staat (scroll even door naar beneden).
De rest van de decoratie is dan duidelijk sexueel getint. Daar mag je van een zekere kunstzinnige en filosofische elite in deze streken niets van zeggen, maar ik doe het dan toch maar: niets tegen sexualiteit, maar in dit kader is het bespottelijk en getuigt van gebrek aan culturele bagage, en van respect voor waar je niet bij kan. En waar je niet bij kan maak je dus maar belachelijk, een houding die we vaker tegenkomen in de wereld van de ongecultiveerde pummel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s