Confucianistische academie

131215

Onder een van de pilaren die de fundering vormen van een “sowon” (seowon) — zoals ik het heb vernomen een confucianistische academie in Zuid-Korea, en minder een “memorial hall voor Confucius” zoals de Donga Ilbo van 18 november dat stelde — werden ooit ceremoniële voorwerpen in de grond gestopt. In 1573 werd op de grondvesten van de Jong-goek-sa (Yeongguk-sa), een boeddhistische tempel in Seoul, deze sowon gebouwd. Onder de begraven voorwerpen uit de afgebroken tempel bevond zich een (hand-)bel van verguld brons. Een en ander werd drie jaar geleden opgegraven.
De afbraak van de tempel en de bouw van de sowon gedurende dit Djozón-tijdperk (Jeoson) werd en wordt gezien als een anti-boeddhistische actie.
Nu willen de confucianisten de niet meer in zo goede staat verkerende Dobong Sowon opnieuw opbouwen, zonder overigens overleg te plegen met de stedelijke overheid. Na protest door de Jogye Orde, die gekant is tegen die heropbouw op in feite een boeddhistische site uit de Goryeo-dynastie (gorjoo), heeft de stedelijke overheid gesteld dat zij geconsulteerd dient te worden, en dat het protest van de boeddhisten niet zomaar terzijde geschoven kan worden.

Bij mijn bezoek in de late 90-er jaren was er al sprake van restauratie. Het was tijdens dit bezoek dat een meereizende koreaanse architect de pest in kreeg toen ik hem er op wees dat ook de traditionele zeeuwse schuren, en gebouwen elders op de wereld, gebouwd werden zonder gebruikmaking van spijkers of schroeven. Een dag later was hij bijgedraaid, en zwaaide lof toe aan de bouwende mensheid over de hele wereld die toch maar mooi overal op dezelfde geniale bouw-methoden was gekomen. We waren een naar hart en ziel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s