Tentoonstelling Brisbane

books

Op dit moment is er in Brisbane, Australië een tentoonstelling gaande onder de titel 8th asia pacific triennial of contemporary art. Hoe dynamisch dat deel van de wereld is, spat van de verschillende paginas over de tentoonstelling af. Het Brisbane museum heeft de tentoonstelling vergezeld laten gaan van een zo te zien fraai uitgegeven boek; de hier getoonde foto van sledehonden is waarschijnlijk gemaakt door een kunstenaar uit Kalmikië, een van de deelnemers.

De First Art Newspaper had een artikel over de gebeurtenis. Daarin was onderandere sprake van de Zuidkoreaanse kunstenares Haegue Yang die, sinds ze in Berlijn woont, is geïntegreerd onder de germaanse naam Heike.

yang

In Brisbane hangt haar installatie met jaloezieën (“luxaflex”) die elegant, zegt een artikel in Artforum, zijn opgehangen in de ruimte.
Anders dan we zouden kunnen vermoeden heeft Haegue/Heike hierbij niet gezocht naar een soort betekenis zoals ‘we kunnen er doorheen kijken, maar moeilijk’, of ‘ze belemmeren het zicht’, of ‘ze verbergen iets, hoewel ternauwernood’. Aan de hand van het Artforum-artikel moeten we vaststellen dat ze eerder heeft nagedacht over de materialiteit: dit is van plastic, en dat is van metaal.
Of Haegue/Heike’s installatie haar zal overleven, daarvan ben ik niet zeker. En dat geldt overigens ook voor andere conceptuele kunst en installaties. Ze hebben erg veel woorden nodig om nog enigszins een ‘arty’ indruk achter te laten. Dat lijkt voorlopig gestaafd te worden door de ontdekking in een van België’s steden waar al te conceptuele straatkunst eenvoudigweg is verdwenen, verwijderd door bewoners die het niet vonden, of het op een andere manier konden gebruiken. Mogen ze dat zomaar doen, straatkunst weghalen? Nee, natuurlijk niet, maar ze doen het.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s