Schilderijen die niet kunnen

775px-Caspar_David_Friedrich_013

Een paar jaar geleden wees ik er in andere e-pagina op dat de toch beroemde schilder Hiroshige het onderwerp dat hij aquarelleerde toch niet zo goed kende. Hij plaatste zijn gele vogel op een gele hibiscus. In het echte leven zou zo’n vogel met bloem en al naar beneden donderen.

Een paar weken na die bepaalde publicatie wees een kunstkenner er op dat Van Gogh’s zonnebloemen op een vaas ook niet kunnen: zo’n hoog en dik boeket past niet in de hals van de vaas, en de vaas zelf valt om onder het gewicht.

Kort geleden werd Caspar David Friedrich’s zeegezicht online getoond. Deze romanticus die leefde tussen 1774 en 1840. Geboren in Pommeren had hij de zee toch verschillende malen gezien, zou je vermoeden, maar hij kende zijn onderwerp niet. De uitsnede die hier getoond wordt is daarvan een bewijs: een mooi schip, een glad zeetje — dus geen wind — en toch bolle zeilen. De surrealist Salvador Dali had het kunnen schilderen, maar Dali zou het onderwerp bestudeerd hebben, en zou bewust een tegenstrijdig beeld hebben geleverd met het bewuste doel ons op het verkeerde been te zetten.

the-phantom-cart-1933

Kijk naar zijn “spookwagen” uit 1933 (er zijn minstens 5 versies); we zien dat de wagen en de kapotte pot op de voorgrond schaduwen op de grond werpen, maar toch klopt er iets niet.Is het de regenwolk links die in tegenstelling tot de wagen geen schaduw op de grond werpt, zeker niet op de stad in de verte? Nee, dat kan niet, want de zon schijnt vanuit de rechterkant van het doek. Je blijft kijken om te zien wat er aan de hand is. Dat maakt de kunst van deze toch wel een beetje rare meneer fascinerend.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s