Ooievaars

TomHillstorklikebird

Het gebeurt wel vaker dat twee of drie naar thema gerelateerde dingen op dezelfde dag naar voren komen.

In Velvet Da Vinci opende op 22 januari een tentoonstelling van Tom Hill die onderandere deze “ooievaarachtige vogel” maakte van “metaal, koper (cooper!), hout en verf.

Op de 28ste is het feest alweer voorbij, en voor Tom mogen we hopen dat hij tegen die tijd al deze prima vogels heeft verkocht.

 

Naar zeggen van een verslaggever van de koreaanse krant de Joongang Daily van 20 januari vond de monnik Doo-jón (Doyeon) het leven in de tempel, na zijn monnik-worden, al net zo onbevredigend als zijn baantje ervoor. Totdat hij de camera opnam, de tempel uitstapte en bij het bird watchen dezelfde wijsheid vergaarde die anderen na een x aantal sessies op de meditatiemat verkrijgen.

doyeon
Doo-jón sunim (sunim = moniaal) heeft aan de hand van het ooievaars bestuderen als het ware de dharma gerealiseerd, althans een stuk ervan.

Hij constateerde dat vogels vleugels hebben, en geen handen, en dus leven ze bezitloos. Ze zijn tevreden met hun dagelijkse portie voedsel (en slaan niks op voor de winterdag). Ze zijn op hun reizen niet beperkt door landsgrenzen (kom daar als mens eens om bij de grenzen van Europa). Ze zijn nergens door geobsedeerd en niet bezitterig (zolang er geen jongen op dat ene nest zitten dat verdedigd moet worden). En op die manier realiseerde Doo-jón sunim wat bezitloosheid betekent.

Met andere woorden, zegt de verslaggever, aan de hand van het vogelleven realiseerde de monnik de waarheid en de essentie van het leven. “De vogels gaven me een les van onschatbare waarde die nog door geen 8400 boeddhistische geschriften verwoord kan worden”, zegt Doo-jón sunim.
Da’s overdreven, maar dat hij het tot hier heeft geschopt is uit de kunst.
Hij zegt ook dat vogels ons leren de natuur niet te vernietigen, en dat we (zodoende) van elkaar leren houden. “Vogels zijn Boeddha”, besluit hij.

Sinds Doo-jón sunim begon met de vogelarij is hij alleen in zijn eigen tempeltje gaan wonen, de Doyeon-tempel op de helling van de Dji-djang-berg in de Gjong-dji-provincie van Zuid-Korea. Daar ontvangt hij klassen met schoolkinderen die hij leert wat echt kijken naar de natuur is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s