Itō Jakuchū

arton21579

Recentelijk is het “Colorful Realm: Japanese Bird-and-Flower Paintings” van de hand van Itō Jakuchū in het frans vertaald. Althans, de aankondiging van Les fleurs précieuses du jardin mystérieux doet vermoeden dat het over hetzelfde werk gaat. De engelse versie werd in 2012 uitgegeven door de University of Chicago Press, ter gelegenheid van een tentoonstelling in de (Washington?) National Gallery of Art, en de franse versie verscheen in 2015, waarschijnlijk in een particuliere uitgave van de auteur/vertaler Emilie Blacksanō Levraut, danwel bij de redacteur Philippe Picquier.

In beide boeken vertelt de introductie dat Itō Jakuchū (1716-1800) op zijn 39ste het vak van groenteman achter zich liet en (rinzai-)zenmonnik-cum-schilder werd.

Het boek bevat de 30 rolschilderingen van vogels en bloemen. In in ieder geval de engelse versie van het boek worden deze rolschilderingen aangevuld met een “triptiek” (leenwoord uit het katholicisme) waar Boeddha Sakyamuni (saakja-moenie) wordt geflankeerd door Manjushri bodhisattva op zijn olifant (links) en Mahā-sthama-prapta bodhisattva op zijn draak (rechts), een opstelling die typerend is voor in ieder geval het rinzai zen. Dit werk hoort thuis in de Shokoku-[d]ji in Kyoto, in principe een zen-tempel. Of het daar altijd aanwezig is, en altijd toegankelijk voor het publiek, is hier niet bekend.
ito jak
Zowel de engelstalige als de franstalige versie zullen de tekst hebben waarin Itō Jakuchū’s schildertechniek wordt besproken. Wat aan zijn werk opvalt is dat hij ook in wit op zwart schilderde, hetgeen in die tijd een unicum moet zijn geweest. De meeste mensen zullen toch eerder de uitbundig kleurrijke bloemen waarderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s