“Rare” architectuur

China is er klaar mee, schrijft de South China Morning Post op 22 februari: “geen rare architectuur meer”.
Het artikel opende met de foto van het CCTV-gebouw van Rem Koolhaas, ook wel “de grote broek” genaamd (u dacht dat ze alleen in Amsterdam en Rotterdam op de proppen kunnen komen met namen als ‘de kameel’ en ‘het potlood’.)
Wat verder nooit meer navolging zal krijgen is het in 2012 gereedgekomen Galaxy Soho in Beijing, dat als ontwerp door Zaha Hadid toch de Lubetkin Prize 2013 heeft gekregen. In verschillende bronnen wordt geklaagd over budget-overschrijding en leegstand. (Ook haar ontwerp voor een sportpaleis in Japan werd op het laatste moment nog afgeschoten.)

Een geïnterviewde die werkzaam is in de stedelijke bouwvoorbereidingen in Shanghai wees er op dat er steden zijn die enorme bedragen aan belastinggeld hebben besteed aan de bouw van “onpractische en vreemd uitziende gebouwen” die niet tegemoet kwamen aan de noden van de bevolking of het gemeentebestuur. “Nadat ze waren opgeleverd zij er heel wat ook weer afgebroken”, zegt deze heer Liu.

Miliy-Design-Buddhism-Temple-1

In 2012 werd ook hier al gewezen op de tempel die in Taiching gepland werd, en waarvan werd gezegd dat het interieur met zijn kromme muren voor een belangrijk deel onbruikbaar zou zijn. De bouwer had het gebouw aan het stadsbestuur aangeboden met de mededeling dat hier sprake was van de “boeddhistische basisprincipes” en “het idee over reïncarnatie”. Gezien de ingetekende figuurtjes op het ontwerp was het gebouwtje wellicht bedoeld voor monniken in een tibetaanse richting, maar het kan ook zijn dat architectenbureau Miliy-Design alleen deze kledingwijze kende.

Wanneer een plan door overheden wordt afgeschoten wordt er niet meer over gesproken. Er toch op doorgaan wordt ervaren als pijnlijk, want het komt neer op gezichtsverlies voor de partij die zich in eerste instantie achter zo’n plan schaarde.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s