Identiteit

 

banksy b10Nu we dan weten wie Banksy “echt” is, en hoe hij heet, Robin Gunningham volgens een britse krant (“Unmasked at last: First picture of Banksy, graffiti outlaw wanted for art terrorism”) kunnen we verder met ons leven, of ook niet. Banksy Unmasked houdt de spanning er nog even in.

Maar ook dat heeft er niets mee te maken, eigenlijk net zo weinig als de dansvoorstellingen die een koreaans gezelschap begin maart verzorgde waar aan de hand van oude waterverfjes over gugak zo’n zes avonden zijn gevuld.

gugak1

De Joongang Daily van 2 maart berichtte dat het werk van de 18de-eeuwse kunstenaar Shin Yun-bok een zo natuurgetrouw mogelijke dansversie heeft gekregen. Althans werken over de muziek en dans die gugak heet (goegak – g’s als in ‘good’), zijn naar kleding en danshoudingen zo exact mogelijk nagebootst door dansers van het National Gugak Center. De afbeeldingen hier zijn uit de prent “Dans met twee zwaarden”, een nogal onboeddhistisch thema, maar allà.

gugak

De danseressen die de schilder weergaf worden gisaeng (of kisaeng) genoemd, en verder zien we onderaan op de prent musici die het soort hoed dragen die we tijdens de 2 maart 2016 “kunst of kitsch” uitzending tegenkwamen op een japanse vaas, hetgeen zou kunnen betekenen dat japanse keramiek-ateliers die voor de export werkten ook hiervoor koreaanse vaklui, in dit geval schilders inhuurden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s