Peach-blossom spring

In de zaal, tijdens een veiling bij Sotheby’s in Hong Kong, kon een van de aanwezigen het niet laten een “this is crazy” te laten horen toen de hamer viel bij $30.960.000 voor “Peach-blossom Spring”, een rolschildering van de hand van Zhang Daqian (Chang Dai-chien 1899-1983). Het werk werd aangekocht door het Long Museum in Shanghai.

peachblossomspring

Reed heeft een afbeelding van het werk op de website, en heeft een vertaling van de tekst die rechtsonder staat. Daarin zegt de kunstenaar, in het laatste jaar van zijn leven:
I planted plums and built my house
beside the Twin Rivers;
As my years decline I always dread
the noise of public markets.
Whoever believes this is the place
that Achao once had reached,
Wrongly ways there is in the world
a Peach Blossom Spring.

Wie de Achao is in deze regels is niet helemaal duidelijk, maar het zou de hoofdrol kunnen zijn geweest in een Cantonese toneelproductie die in 1958 op de planken werd gezet onder de titel “Ah Chiu Is Getting Married / Achao Jiehun”. Op Taiwan, waar Zhang Daqian zich in 1978 uiteindelijk vestigde, is er, gezien de video die ervan online staat, een film van gemaakt.

Morning Sun geeft een biografie van de schilder. Bij een mislukte poging tot monnikschap gaf de abt hem de dharma-naam Dai-Chien, vandaag geschreven als Daqian. De naam verwijst naar de ongelimiteerde Mind, of staat van geest, en wordt beschreven met “de drieduizend keer oneindigheid” (three thousand times infinity).

zhang daqian

Het huis met tuin — “mansion” wordt het genoemd — dat Zhang in Taiwan bouwde noemde hij indachtig zijn boeddhistische begin en levenshouding “de Verblijfplaats van Illusie”. Daar overleed hij in het jaar dat “Peach-blossom Spring” gereed kwam, een met durf en gemak (zhì zai 21 maart 2016) geschilderd werk; wie kon Zhang nog wat maken, zo vlak voor het eind! Hij moet zich vrij gevoeld hebben om de perzikbloesem af te beelden onder een overdonderend blauwe wolkenmassa in een landschap met van die bergen die zo duidelijk naar oud model zijn vormgegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s