Bootjes

Mary Cassatt

Vooruitlopend op de geboorteherdenking van Mary Cassatt, ze werd op 22 mei 1844 in het Amerikaanse Pennsylvania geboren, verhuisde op latere leeftijd naar Parijs, en overleed in 1926, is het aardig om twee roeibootschilderijen onder elkaar te zetten. Het ene, het bovenste, is dus van Mary Cassatt, en het andere, het onderste, is van Albert Edelfelt , in 1854 in Finland in een Zweeds-sprekende familie geboren, eveneens verhuisd naar Parijs, en daar overleden in 1905.

albert edelfelt, la laitière

Beiden schilderden roeibootjes met inhoud, Mary een familie in Bretagne of Normandië, en Albert een melkverkoopster ergens anders,  maar waarschijnlijk ook in Normandië, gezien de haven op de achtergrond.

cassatt dol

Ze kenden hun onderwerp ook van haver tot gort. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitsneden van de dollen op beide boten, die van Mary, een geroeide zeilboot, is van tuigleer en hout, en toch wel een beetje primitief  (boven), misschien alleen bedoeld voor het zondagse uitje naar familie,

edelfelt dol

en die van Albert (onder) is van hout en metaal, het gereedschap van een ondernemer die zijn tuig geen dag kan missen voor de reparatie. Je voelt als het ware de blaren in je handen opkomen bij het kijken ernaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s