Koreaanse tempelbellen

Árirang liet ons op 5 mei kennis maken met een in 1952 opgericht familiebedrijf in Zuid-Korea waar de befaamde tempelbellen worden vervaardigd. Wie het engels redelijk machtig is zal geen problemen hebben met de ondertiteling bij de video waarin de eigenaars-bedrijfsleiders van Seongjongsa (ongeveer: soeng djong sá) zowel over de productie als over de bedrijfsvoering praten.

korean temple bell
Het blijkt dat deze koreaanse belllen bestaan uit een binnen- en een buitenbel die ieder apart gegoten zijn en daarna in elkaar geschoven worden. Dat geeft ze een unieke klank.

Een van de aardige gegevens is dat dit bedrijf een exacte kopie heeft gemaakt van de zogenoemde Emille Bell uit de Silla-periode van Korea, een periode die liep van het jaar 57 vC tot 935 nC. Oorspronkelijk heette deze heel beroemde bel, die in zijn origineel niet meer geluid mag worden, de “Divine Bell”.

¹üÁ¾ÁÖÁ¶. ¼ºÁ¾»ç ÃæºÏ Áøõ. Park HYun Koo/ 2018.01.04
10 januari 2019:

Twee koreaanse kranten, waaronder de Korea Herald gingen op 10 januari opnieuw in op het fenomeen tempelbellen en hoe en door wie ze gemaakt worden.

Kim Bo-gyung illustreerde zijn artikel rijkelijk met mooie en duidelijke fotos, en zoals hier vorige maand werd geschreven over een koreaanse tempel waarvan het plafond in de ceremoniële hal is voorzien van mantrische tekens, hier in het Sanskriet, zo zien we op een van de fotos in de Korea Herald dat tenminste een van de nieuwe bellen is voorzien van een mantra of mantrische klank, notabene het woord, of de klank “Om” die we zo goed kennen uit de Himalaya-religie, uit het Om mani padme hum. Het is dus mogelijk dat deze bel naar een tempel gaat waar de esoterie wordt beleefd, het milgyo. Met name de kleine [d]Jing-ák-stroming met zijn drie vertakkingen zou daar een order voor geplaatst kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s