Twee japanse componisten

Op 3 juni geven Khrystyna Sarksyan (fluit) en Léa Masson (gitaar) in Musée Guimet, Parijs, een recital met muziek van japanse componisten. Twee van de componisten springen er uit: Tōru Takemitsu (1930 – 1996) met Umi e – De zee naderen, en Michio Miyagi (1894 – 1956) met Haru no umi – De zee in het voorjaar uit 1929.

Op een website over deze laatstgenoemde componist vinden we de vertaling van de begeleidende tekst bij een paar platen.

michio miyagi.jpg

Michio Miyagi (foto) was niet alleen een bekend componist voor de koto, maar ook auteur van een paar boeken waaronder de bundel “Ame no Nenbutsu: zuihitsushū” uit 1935 waarmee hij zich voorstelt als volgeling van het Reine Land-boeddhisme. De kenners van het japans zullen weten wat “ame no” hier betekent; ik waag me er niet aan.

Van Tōru Takemitsu is bekend dat hij zich vooral geïnspireerd wist door een aantal europese componisten. Christopher Lehrich schrijft in zijn abstract op JStor dat Takemitsu een aantal muzikale technieken gebruikte om “een geheiligde ruimte” te scheppen “waarin het ongeziene en het transcendente zich manifesteren.” Of dit boeddhistisch of shintoïstisch geïnspireerd was, valt uit het artikel niet echt op te maken, tenzij we willen erkennen dat zijn filmmuziek bij “Rikyu” uit 1989, een verhaal over Japan’s meest beroemde theemeester, niet anders dan zen-gericht kan zijn geweest — hoewel het japanse zen uiteraard een hybridum is geworden.
In de filmmuziek bij Kurosawa’s “Ran” uit 1976 zien we dat Takemitsu gebruik heeft gemaakt van een zangstijl die op het is geïnspireerd. Die zangstijl met hoog stemgeluid wordt “tatego-e” genoemd. De meerderheid van de Nō-stukken zijn Reine Land-vertellingen, en enkele hebben zen-invloeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s