Pagode de Chanteloup

Bij het aanklikken van een nieuwe video over een laotiaans-boeddhistische gemeenschap in de Elzas verschenen in de marge een paar gerelateerde videos over de pagoda van Chanteloup. De oudste video waar u hier de doorklik naar ziet dateert van 26 mei 2008. Een jongere heeft binnenhuis-opnamen en bovendien de suggestie dat de pagoda dringend reparatie nodig heeft.

chanteloup

De pagoda werd in het park gebouwd dat de hertog van Choiseul in 1775 had laten aanleggen. Het gebouwtje, dat ook toen waarschijnlijk in de categorie “follies” valt, een soort pret-architectuur om parken wat meer wabi-sabi te geven, werd opgericht in 1775, nadat de hertog zijn kamertje, pardon, appartement, in het paleis van Louis XV had moeten opgeven nadat de bloedjonge lastige leerling Lodewijk de Vijftiende de meester niet meer aardig vond.
Als tijdverdrijf heeft de hertog zich daarop beziggehouden met het mooier maken van zijn park.

We hebben het hier niet over de hertog, maar over het pagodatje dat op de begane grond de colonnades heeft waar de franse architectuur van de 18de eeuw beroemd om is geworden, en helemaal bovenaan een koepeltje waar ook het toenmalige victoriaanse Engeland dol op was.

Bezoek ook de Nieuws over boeddhisme-pagina.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s