De Mankoenegara

Het Frans Hals Museum (mijn vader’s oom had een kroegje in een van de straatjes er achter), heeft een schilderij van Isaac Israels aangeworven, met financiële steun van de Vereniging Rembrandt.

mankoenegara

Het portret van de Pángeran Adipatí Adio Praboe Mankoe-negára VII, dat Israels in 1922 maakte, is indrukwekkend uit de verf gekomen, vind ik. Het laat ons ook een beetje nadenken over de bijna-verwoesting van een oude Javaanse cultuur door een nederlandse koloniale macht die daar in die tijd hartelijk om moest lachen: adelijkheid, in deze negorij (Nágara = stad in ’t Sanskriet), wat een verbeelding!

De naam van deze pángeran heeft Sanscritic invloeden, zoals dat gaat in die regio waar Indiërs vlijtig heen en weer voeren met allerlei spullen, en ook wat priesters meebrachten die op de nieuwe kusten moesten bidden voor een veilige vaart.

Zo komt de naam Adipati — hè nee, zeg nou niet aaadipaaati — van het Pali Adhi-pati: heerser, Heer, meester (koning). Eigenaardig genoeg vinden we het in het Sanskriet-woordenboek niet terug tenzij als “bepaald deel van het hoofd” (in het geval van een fatale wonde). In Indonesië is Adipati, zonder h, een adelijke titel geworden.
Over de Mankoe-negára bestaat ook een wiki-lemma.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s