Kim Hong-do

In een artikel over een tentoonstelling in het Dongdaemun Design Plaza in Seoul deed de koreaanse krant JoongAng Daily van 8 augustus verslag van een tweetal schilders van wie werk te zien is tijdens deze door de Seoul Design Foundation georganiseerde opstelling.
An Gyeon, actief tussen ongeveer 1440 en 1470, was een van de landschapschilders in de absoluut traditionele stijl.
kim hong-do yeombulseoseung

De andere kunstenaar van wie de JoongAng twee werken toonde, Kim Hong-do, die leefde tussen 1745 en 1806 schilderde vanuit zijn boeddhistische gemoed. Beslist ontroerend is zijn schildering op textiel, de Yeom-bul-seo-seung, De Oude monnik die de Naam van Boeddha reciteert. Kijk naar dat nekkie, dat is toch absoluut treffend weergegeven!

Eigenlijk mogen we niet “nekkie” zeggen. Hong-do plaatst de monnik op een wolk, waarmee hij maar wil aangeven dat deze tijdens dit leven al een fors eind op weg is om na zijn dood in Amitabha Boeddha’s Gelukzalige Land aan te komen teneinde daar, met Boeddha als directe leraar, supersnel door te stoten naar volledige verlichting.

Shink-wangsa

Omdat Kim Hong-do’s werk in de aandacht van kunstkenners blijft, is er in 2018 onderzoek gedaan naar de prent van een tempel waarvan het poortgebouw op palen boven een heel nauw dal is gebouwd, en het hoofdgebouw zo’n beetje tegen de bergwand aankleeft. De afbeelding toont een monnik met wandelstok (links) die zich door de in Korea zo geliefde en vereerde bergen op weg begeeft naar deze tempel. De Donga Ilbo (ilbo = krant) publiceerde op 19 september 2018 een artikel waarin we lezen dat wat Kim Hong-do (Kim = de achternaam; Hong-do de voornaam) de “Sansaguiseungdo” noemde, de Shink-wangsa is, een kleine tempel in de Hwang-hae-provincie.
Kort daarna werd het werk geveild. Van wie het werk was, werd niet bekend gemaakt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s