De blauwe aap

santorini

Tot ongeveer 1500 Bc schijnt het eiland Santorini een pré-klassieke griekse cultuur te hebben gehad waar hier en daar de naam Minoïsch aan wordt gegeven. Gisteren zagen we op de tv-zender Arte een herhaling van een tweedelige britse tv-serie over de griekse geschiedenis, en over de grotten en restanten van huizen op het eiland Santorini waar in die oudheid met zoveel verve en kennis van het beestje apen op de wanden zijn geschilderd.

De kleur blauw zette meteen de herinnering open naar de wandschilderingen te Kizl waar eveneens blauwe apen te bewonderen vallen, hun gang gaand tussen de lotussen, of opgejaagd door een krokodil (Kizl ligt aan een rivier).

De overeenkomst in kleur en voorstelling is opmerkelijk, maar we mogen ervan overtuigd zijn dat Kizl niets van Santorini had geleerd, noch Santorini van Kizl. Blauw pigment moet in beide streken veelvoorkomend zijn geweest, en apen waren er in ieder geval tot genoemd jaartal ook in Zuid-Europa.

kizil

Ook hier zien we de schommelingen van klimaat: zoals ongeveer 600 jaar vC Noord-India met name de deelstaat Bihar sneeuw kende — en het vandaag op een februari-ochtend alleen maar enigszins kil is — zo kende het europese continent de aap. Planet of the monkeys meldt dat de “Old World monkey” is uitgestorven, maar laat niet weten wanneer. (De berber-apen van Gibraltar zijn geïmporteerd.)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s