Tempels in najaarskleuren

De Otsu-regio in Japan is de laatste tijd iets vaker in het nieuws. Dat kan toeval zijn.
rakuyaji-shokai
In het Tokyo National Museum, schrijft Shiro Maruyama voor de Yomiuri Shimbun van 19 oktober, zijn wat artefacten te bewonderen uit de Heian-periode (8ste-13de eeuw) die uit de Raku-ja-dji tempel stammen. Saicho, die even niets anders te doen had, d.w.z. de aandacht niet had van zijn landslieden heeft daar een stuk van een “levensboom” (engels: yew, Taxus baccata, venijnboom) opgeraapt en heeft er een boeddhabeeldje uit gesneden. Daar moet hij een tijdje mee bezig zijn geweest, want het hout van deze taxus-soort schijnt keihard te zijn. Informatie heeft het dat de Kelten de venijnboom speciale beschermende eigenschappen schijnen te hebben toegekend — zo’n boom leeft erg lang en is redelijk vuurbestendig. Maar in Japan lijkt de venijnboom gewoon een boom te zijn gebleven.

De foto boven toont de tempel van zijn prettige kant, bomen in najaarskleuren. Er is ook een andere kant waar de bezoeker lans het toegangspad hele rijen bijna identieke boeddhabeeldjes ziet staan. Het is geen echt mooie aanblik; ze dienen voor ‘s-lands volkse bijgeloof in geanimeerde beelden die iets voor je gaan doen zodra je er een wierookje aan hebt geofferd.

deductive-object

Hetzelfde kan gezegd worden van de Gangō-dji in Nara (g als in ‘good’). Maar ook deze tempel heeft een andere kant, daar waar Kimsoo-dja een “Deductive Object” heeft geplaatst op een spiegelend vlak dat er bij eerste aanblik als een vijver uitziet. Het object lijkt op een ingepakte steen, maar de plooien zijn er wel degelijk ingehouwen. Het heeft toch iets mysterieus’, zo’n gesloten vorm in een open omgeving.

Meestal kunnen we aan het werk van vrouwen zien dat ze door een vrouw gemaakt zijn: ligt er een kussen op de vloer, of hangt er textiel aan de wand? Vrouw! Zo ook met Kimsooja. Op de overzichtspagina van haar werk zien we niet alleen dit “deductieve object”, maar ook kussens en een, voor zover valt te zien,  textielen “mándala”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s