Oudste tempel Singapore

spore-oudste

Singapore heeft begin 21ste eeuw zo’n 46 boeddhistische en daoistische tempels. Een verslaggever voor een van de thaise kranten wist op 7 januari het verschil tussen het een en het ander niet te maken, dus hoeveel het er echt zijn, daarvoor moeten we aankloppen bij de plaatselijke boeddhistische tempel-associatie.

Mothership zette een artikel online over een van Singapore’s oudste tempels, de Ljèn Shan Swang Lien-tempel. Na vijfentwintig jaar van inspanning is de restauratie van de 118 jaar oude tempel aan de Kim Pong-straat gereed. Vroeger heette de straat Kim Kjèt.
Overigens is de daoïstische of chinese volks-tempel de Yueh Hai Ching aan de Phillip Street ouder; die dateert van 1895.

De Ljèn Shan Swang Lien-tempel-tempel is een kopie van de Sjie Tsjan Su in Fuzhou, Zuid-China (su = tempel). Er was dus alle reden om dit voorbeeld van traditionele zuidchinese architectuur te bewaren.
hong-san-see
Een dag later toonde de krant de Straits Times een mooie foto van een andere Hokjèn-tempel (schrijf Hokkien), deze keer aan de Mohamed Sultan Road. De Hong San Sii (schrijf: Hong San See), c.q. de “phoenix heuvel tempel” werd aan het begin van de 20ste eeuw gebouwd, en is in zijn architectuur en decoratie nog grotendeels origineel. (De Hokkien is een bevolkingsgroep die zijn oorsprong heeft in Zuid-China.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s