Sjamanen in Korea

Er is begin november 2016 een rel ontstaan rond de zuidkoreaanse President. Mevr. Choi Soon-sil is een vertrouwelinge van President Park Geun-hye en wordt er van beschuldigd haar positie te hebben misbruikt. De westerse media hadden het in overgrote aantallen onmiddellijk over de “Rasputin” van Zuid-Korea, en noemden mevr. Choi Soon-sil een sjamaan. David Josef Volodzko maakte er in een Hong Kong-krant zelfs een “a cabal of fairies” van, zo moeilijk te vertalen met heksenkring van elfen.

Ku Yae-rin, schrijvend voor de Korea Herald van 2 november protesteerde tegen het gebruik van beide termen. Met name de aanduiding sjamaan — in het westen eerder gezien als een soort toverkol/krankzinnige — schoot in het verkeerde keelgat. Ku Yae-rin verzuimde echter de koreaanse aanduiding en omschrijving ervan te melden. In een Japan Times-artikel van 13/14 november werd een en ander ietsje duidelijker. Er blijkt hier geen sprake ten zijn van een mudang. Dat zijn vrouwen die wel wat kunnen, maar niet toveren, noch zijn ze gek. De foto in Japan Times roept eerder herinneringen op aan populair-daoïstische voedsel-offeringen waar bijna onveranderlijk het aanbieden en aansnijden van een gegrilde big aan te pas komt. Niettemin wordt Choi Soon-sil’s vader omschreven als iemand die zijn eigen religieuze groepering oprichtte die een combinatie zou zijn, of zijn geweest van boeddhisme, christendom en sjamanisme (volksdaoïsme).

151216

De hier getoonde foto lijkt in de dracht van de persoon een soort kopie te zijn van de kleding die gedragen wordt tijdens een eens-per-jaar boeddhistische ceremonie, het Bumpae-festival. Dergelijke vormen van leentjebuur komen vaak voor, zie bijvoorbeeld het fragment over de rituelen langs de theeroute in de chinese Yünnan-provincie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s