Flechtheim en Israëls

330px-isaac_israels_-_donkeyride

Waar, zoals we onlangs tijdens het documentairefestival in Amsterdam, later herhaald op een van de tv-zenders, hebben gezien hoe de heer Lion Tokkie, formeel erfgenaam van een ezeltjes-schilderijtje van Isaac Israels, werd afgeserveerd door de commissie die over teruggave van kunstwerken gaat die tijdens WO-II uit joodse huizen werden gestolen, lijken de erfgenamen van kunsthandelaar Alfred Flechtheim meer succes te gaan hebben.

Flechtheim’s nazaten hebben bij een amerikaans gerechtshof een klacht neergelegd tegen de duitse deelstaat Beieren die voorlopig niet van plan lijkt te zijn om gestolen schilderijen van Beckmann, Klee, en Gris, die onder dwang door de eigenaar verkocht waren, terug te geven.
De zaak Flechtheim komt redelijk groot in het nieuws; deze nazi-buit is niet onaanzienlijk en Flechtheim’s nazaten hebben voldoende geld en invloed om op te trom te bonken. De heer Tokkie, bewoner van een rijtjeshuis die niet moet denken dat hij het beter weet dan de nationale sinterklaas-commissie, kan voorlopig fluiten naar het familiebezit.

Een van de overwegingen van de commissie-leden bij de Tokkie-zaak, om het zo maar te noemen, was dat een bekend schilder als Israëls toch niet zomaar een nieuw pak kleren zou betalen met een schilderijtje.
Daarin zien we de onnozelheid van een te lang in een beterestandbubble verkeren van deftige dames en heren die vandaag over gisteren moeten oordelen.
Bedenk dit: de nazaten van het vulgus, d.w.z. de arbeidersstand, winkeliers en slagers vertelden nog tientallen jaren na “de oorlog” wat een gelukje het was wanneer een kleermaker een lap stof op de kop had weten te tikken die groot genoeg was voor een pak. Dat het een mirakel was dat hij nog een paar lapjes voering, paardehaar en linnen had, en wat garen dat wat kleur betrof ongeveer bij de stof paste, en machinenaalden waar geen braam op zat. Naar een bruiloft kunnen in een nieuwe pak! Dat was even wat!
En wie, tijdens die oorlog, durfde een nieuw schilderij van een joods kunstenaar (Israëls) aan te kopen? Niemand, toch? Had Israëls geld voor zo’n pak? Ga er maar van uit dat dit niet het geval was.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s