Judith Leyster

judith-leyster

Ergens op een landgoed in Engeland, schrijft Amah-Rose Abrams op 5 januari, is het zelfportret gevonden van Judith Leyster. Het werd gemaakt in 1633, voordat ze, volgens de gelovigen, het schilderen opgaf om zich aan haar vijf kinderen te gaan wijden.

Geloof dat maar niet. De generatie van Judith mocht eigenlijk niet schilderen, dat was niet des vrouws. Dat zij het toch deed begrijpen we nu aan de hand van het portret: een stevige tante die zich niet zomaar liet gezeggen. En toen Judith en nog een heel klein aantal vrouwen het penseel ter hand mochten nemen werd hen meegedeeld dat leuke schilderijtjes over tafereeeltjes in en om het huis oké waren, maar toch geen zeegezichten, laat staan slagvelden, generaals en stervende paarden.
Daar hield die generatie zich aan. Of anders gezegd, andere dan de toegestane onderwerpen zouden ze aan de straatstenen niet kwijt zijn geraakt.

Die onderdrukking heeft heel lang geduurd. In de vijftiger, zestiger jaren van de vorige eeuw werd een meisje dat geïnteresseerd toekeek hoe een fiets werd gerepareerd er door potige tantes op attent gemaakt dat dit “niks voor vrouwen” was; “ga naar je moeder”.
In diezelfde jaren sprak een vader een “meisjes lezen geen kranten; daar krijg je maar rimpels van en je gaat bezorgd kijken; dat vinden mannen niet leuk” uit.
In de zeventiger jaren op een bankje langs de kust in Nice eiste de mannelijke persoon de krant op: vrouwen lezen geen kranten.
Ook in die jaren kon geen vrouw zelfstandig een huis kopen of een zaak openen. Daar had ze de mede-handtekening van een mannelijk familielid voor nodig, want vrouwen konden dit soort moeilijke transacties toch niet overzien.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de huidige generatie vrouwen van rond de zeventig/tachtig met onbegrip kijkt naar een jonge generatie die al dan niet in gangsta-rap-clips zich als dom sexobject laten gebruiken en dan ook nog trots zeggen dat het hen niet deert en dat ze er zelf voor gekozen hebben. Jaja, dat zal wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s