Eindeloze knoop

vienne
Op de archeologische site van Sainte-Colombe in de buurt van Vienne in het oosten van Frankrijk, zijn de restanten van een romeinse villa nog wat verder blootgelegd. Op het stuk mozaiekvloer dat voorzichtig met een vegertje werd afgestoft zien we het motief van de eindeloze knoop.

endless knot

Lang hebben voornamelijk de Himalaya-stromingen van het boeddhisme gedacht dat zij daar het patent op hadden. Maar na later bleek komt het motief van de, in ’t Sanskriet shrivátsa, en in ’t Tibetaans dpal be’u, de naar rechts draaiende knoop, dat daar staat voor Boeddha’s eindeloze wijsheid en mededogen, én voor de onderliggende werkelijkheid van het bestaande, bijna overal voor.

terschellinger

Zelfs vonden we het op de Terschelliger matten. Matten die schippers vlochten van niet meer voor het bedrijf geschikte sisaltouwen. De platte knoop kenden ze uit het schippers- en visserswezen, en die knoop werd herhaald in de deurmatten. Wat hier getoond wordt is niet gemaakt van sisal, en heeft niet de “ouderwetse” vorm; die lijkt helemaal verdwenen te zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s