Jade kool

Op 7 juli 2014 sloot in de galerie NPMArt in Tokyo een tentoonstelling af over “jadeïet kool”. Een krantenfoto toonde rijen bezoekers die op het laatste moment de items nog wilden zien.
De tentoonstelling ging daarna weer terug naar het National Palace Museum in Taipei, Taiwan waar ze vanaf 11 juli 2014 weer in de vertrouwde omgeving terug zijn.
4005107443616370356

Chinese kool, uitgestoken in jade of jadeïet is in Taiwan een van de meest geliefde kunstvoorwerpen voor op het buffet. Bezoekers worden trots meegetroond om er naar te kijken, om de vakkundigheid van de maker te bewonderen die zo handig mogelijk gebruik maakt van de kleurovergangen. En wanneer hij er dan ook nog in slaagt om er een insect aan toe te voegen, zoals hier getoond, en dat insect heeft dan ook nog iets kanji-achtigs op zijn schildje — “ren” (mensen) in dit geval, dan is iedereen terecht vol bewondering. Stilletjes zijn bezoekers dan ook in staat om de welstand van het gastgezin in te schatten, want jade, of jadeïet kool, daar moet voor gespaard worden.

Zoals we weten is chinese kool een van de meest gegeten groenten onder de chinese bevolking, en ook in onze streken kunnen zelfs de allerarmsten zich nog wel een stronk veroorloven voor een “eenvoudige doch voedzame maaltijd” zoals heer Bommel dat zou zeggen.

Chinese kool is bovendien in Korea het hoofdingrediënt voor de bekende kimchi, een gepekeld bijgerecht dat bij geen maaltijd ontbreekt. In het hoogseizoen van deze kool zien we vrachtwagens vol, op weg van de boer naar de kimchi-fabrieken. Maar heel wat huisvrouwen, zeker de vegetariërs onder hen, pekelen zelf, en hebben zo hun eigen recept.
Zuid-Korea heeft geprobeerd de naam kimchi als een soort internationale “Appellation Contrôlée” te laten vastleggen bij de internationale Codex Alimentarius. Daar zijn ze in 2012 in geslaagd. Dat wil zeggen dat de naam “Kimchi cabbage” voorbehouden is aan het produkt uit Korea. Maar of andere landen die alleen maar “kimchi” gebruiken, zonder “cabbage” in overtreding zijn, dat weet ik niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s