Verbasteringen

De Groene Amsterdammer van de week van 11 augustus had het notabene over boeddhisten (Ssssst, er zijn cactussen die ook pas na 50 jaar bloeien). Jos Campman had een best aardig artikel over de “bedelmonniken in Bangkok” die te dik zijn.
Dat zeg ik al jaren, de burgerij geeft hen de rijst van gisteren, veel te weinig groente, een sliertje vlees, bergen snoep, en zelfs een handje kauwtabak, ook al mogen ze het niet gebruiken. De ziekenhuiszalen liggen dan ook vol met monniken met ernstige vormen van diabetes.

ayutthaya

Ook aardig was een artikel over een nieuw museum in ‘s-Gravenhage — in dat deel van “De Haag” gebruik je de deftige naam. Huis Huguetan aan de Lange Voorhout, waar een paar jaar geleden nog tot op de draad versleten vitrage voor de ramen hingen, heeft er als eerste een tentoonstelling ingericht over kunst uit Azië, gecurateerd door Arin Rungjang (aríen roengdjáng). Er hangt niet alleen werk van aziaten, maar ook een schilderij van Johannes Vickboons, gemaakt tussen 1662 en 1663: Gezicht op Judea, de Hoofdstad van Siam.

Da’s lachen. Judea blijkt een van de verbasteringen van Ayutthaya (ajóe-taja) te zijn. Fotos van het schilderij zijn nog niet online, maar om het even te duiden, Johannes maakte een geïdealiseerd Midden-Europa, compleet met een lekker zonnetje, grote schaduwrijke bomen en wat bergen op de achtergrond. Ayutthaya heeft geen bergen, zegt de curator droogjes, de streek is net zo plat als Nederland.

Die verbastering herinnert aan gesprekjes met een oude Zeeuwse, een tijd geleden. Op vakantie op Curacao moesten haar kinderen betalen met “itelaanse huldens”. — Moeten ze niet betalen met amerikaanse dollars?  — Niiii-je, itelaanse huldens!
Weinig valutair ontwikkeld heeft het me toch enige tijd gekost voordat ik doorhad dat ze het had over “antiliaanse huldens”.

En als we het dan toch over verbasteren hebben, en ook over Thailand waar van 10 op 11 augustus stevige aanslagen werden gepleegd op een paar badplaatsen in het zuiden, nog maar even een paar uitspraken van thaise plaatsen:
Hwaa Híen (thais: Hua Hin), Soerát Tanie (thais: Surat Thani) Pang Ná (thais: Phang Nga).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s